Roger Federer continuă seria perfectă de la revenirea în circuit, post-US Open: a câștigat meciul din primul tur de la Basel cu 6-1, 6-3. în 61 de minute, conform cronometrului oficial din arenă.
Roger Federer și mișcările sale de încălzire: este gata de sprint. Foto: Cezara Paraschiv
Baselul natal l-a primit cu entuziasm uriaș, după un an de absență. Cu bannere peste bannere, cu coregrafie pregătită la tribuna din spatele uneia dintre liniile de fund ale terenului de un grup de fane, trecute deja de prima tinerețe, care au venit cu recuzită cât pentru trei partide: un banner ce amintea de recordul de 19 titluri de Mare Șlem ale lui Federer, unul dedicat ‘Regelui Roger’, un mesaj de bun-găsit, unul de ‘te vom iubi mereu’, unul pentru final cu „GAME, SET”, plus o serie întreagă de litere din care au alcătuit la final cuvintele „SUPER” și „ROGER”. Toate după ce ‘șefa de galerie’ sprinta de la un grup la celălalt pentru a da indicațiile și a se asigura că totul este sincronizat.
RogerLand. Foto: Cezara Paraschiv
Și a fost super.
Super-Roger. Foto: Cezara Paraschiv
Elvețianul și-a răsplătit admiratorii cu o demonstrație de tenis agresiv, care l-a găsit mai tot timpul cu cel puțin în pas în teren, cu urcări la fileu dese care l-au amețit pe tânărul Frances Tiafoe, până când acesta a ajuns la pământ, la propriu.
Organizatorii ar fi putut pune liniștiți în difuzoare hitul Rihannei – ‘Man down’. În cazul acesta – Tiafoe, down. foto: Cezara Paraschiv
Iar concluziile sunt clare: meciurile lui Federer se încheie nedrept de repede. Pentru fani și pentru spectatorii avizi de spectacol. Elvețianul este parcă într-o luptă contra-cronometru, iar pe lansarea sa lasă impresia că ar putea trimite servicii consecutiv fără să respire măcar. Se foiește de două-trei ori căutându-și câte ceva de ajustat și de făcut pentru a-i oferi răgaz adversarului să îl ajungă din urmă la punctul curent. Marți seară, Federer nu a pierdut niciun punct jucat cu primul serviciu. A terminat partida cu procentaj perfect, de 100%. 21 din 21. „Asta se întâmplă o dată pe an. Nu o să iau prea în serios chestia asta”, a glumit Federer, înainte de a trece la analiza serioasă.
Serviciu de pus în ramă. Foto: Cezara Paraschiv
„Este adevărat că sezonul acesta îmi câștig destul de ușor serviciul și am un procentaj bun de puncte câștigate cu prima minge, dar asta nu îți asigură automat trofeele. Contează cum susții acest serviciu, cu dreapta, sau, uneori, cu defensiva. Nu mă pot aștepta să trimit ași tot timpul, la fel ca un ‘big-server’. Astăzi nu am fost testat prea mult. Jocul meu a fost prea bun și prea rapid, am evadat în față destul de rapid. Cred că secretul stă în abordarea pe care o ai, în pregătirea meciului. Astăzi m-am simțit bine de la începutul meciului”, a explicat Federer la conferința de presă.
Mingea e la degetul lui mic, foto: Cezara Paraschiv
Și parcă nici nu se putea altfel. Turneul care are în vitrină un trofeu decernat de ATP pentru cel mai marketabil stop din circuit a făcut spectacol și din cele 25 de minute ‘moarte’, de la finalul meciului dintre Mischa Zverev și Leonardo Mayer – până la „Ora Maestrului”. Muzică dramatică și câteva fragmente de operă inserate cu dibăcie într-un mix modern au pregătit atmosfera meciului – au rulat imagini cu istoria pe repede-înainte a turneului, luminile s-au stins iar intrarea protagoniștilor, și mai cu seamă a lui Roger, au acompaniat-o cei de la Queen – „I want it all and I want it now”.
Federer s-a conformat și a respectat întocmai mesajul.
Dacă lui Tiafoe, crainicul i-a urat ‘bun venit la Basel’, pentru cel mai iubit fiu al orașului a răsunat un ‘bine ai venit acasă, Roger’. Iar Federer s-a simțit atât de bine, încât în puțin peste 15 minute avea 4-0 pe tabelă. Foto: Cezara Paraschiv
„Am jucat un prim set grozav, apoi, în setul doi, când am dat reset și am fost din nou la zero-zero, a trebuit să găsesc alte soluții. M-am simțit bine, m-am simțit iute și mă bucur că primul meu serviciu a fost o armă astăzi. Pentru mine nu conta atât de mult cât de rapidă este victoria, pentru că am o zi liberă mâine. Chiar dacă ar fi fost trei seturi – atât timp cât câștig, este ok. Mă bucur că am trecut primul test – mi-am spus de când am văzut tabloul că poate fi un meci dificil – așa cum a fost la US Open și chiar la Miami împotriva lui. Sunt jucători periculoși pe indoor – și el, și Paire, cu care voi juca mai departe” a explicat Federer la conferința de presă.
Totul pe cartea atacului. Foto: Cezara Paraschiv
„Mi-e greu, totuși, să spun exact la cel nivel am jucat astăzi. Am avut multe opțiuni în acest meci, am putut juca mult serviciu-voleu, tocmai pentru că am avut procentaje foarte bune la serviciu. Am simțit că am opțiuni, inclusiv pe mingea a doua. Mi-am propus să rămân în ofensivă tot meciul, chiar dacă puteam gestiona și altfel returul„, a mai spus Federer.
Tiafoe, depășit. Foto: Cezara Paraschiv
„Condițiile de joc în sală m-au avantajat întotdeauna”
Îi place așa, în sală. Foto: Cezara Paraschiv
Roger Federer, jucătorul ale cărui conferințe de presă se poartă în trei limbi – mai întâi engleză, apoi germană și la final – franceză, a vorbit și despre povestea de dragoste pe care o are cu jocul indoor – mai rar întâlnit în circuitul profesionist. „Cred că și astăzi, experiența mea în jocul indoor m-a ajutat, în timp ce în cazul lui Tiafoe s-a simțit faptul că nu a jucat prea des în astfel de condiții. Este extrem de diferit jocul indoor. Totuși, pentru mine a fost tot timpul ceva natural – mă gândesc că primele mele rezultate notabile le-am obținut indoor. Este o adaptare naturală pentru mine, poate și pentru faptul că, la început, jucam multe luni indoor, iarna. Îmi plac aceste condiții rapide – dar, trebuie să o spun – este dificil să îți găsești ritmul în sală. Lumina artificială este și ea extrem de diferită, iar asta schimbă complet jocul. Pentru mine, care am jucat practic numai pe suprafață rapidă, este mai ușor acum„, a conchis Federer.
Un rezumat alocvent al meciului. Foto: Cezara Paraschiv
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER